Pomidor – roślina ta pochodzi z zachodniej części Ameryki Południowej. Jeden z gatunków – pomidor zwyczajny jest rośliną uprawną, a jego owoc (w znaczeniu botanicznym) jest warzywem wg. klasyfikacji towarów spożywczych. We Włoszech nazywane były pomi dei mori (jabłka wrzosowisk), stąd wywodzi się polska ich nazwa.

Owoce pomidorów są niskokaloryczne, w 100 gramach jest to ok. 22 kcal. Są znakomitym źródłem beta-karotenu, potasu a także witamin C i E. Zawierają również zdrowy dla ludzi likopen. Odmiany żółte są słodsze, gdyż mają wyższą zawartość cukrów.

O walorach smakowych można pisać i pisać, ale tych walorów próżno szukać w pomidorach z marketowych półek. Najpyszniejsze to te z przydomowych ogródków, uprawiane bez chemii, dojrzewające w słońcu.

Gleba pod uprawę pomidorów

Pomidory mają swoje wymagania. Gleba powinna być żyzna, piaszczysto-gliniasta, od odpowiedniej zasobności w wapń (jego niedobór może powodować suchą zgniliznę wierzchołków owoców). Odczyn gleby pod uprawę powinien optymalnie mieścić się w widełkach od 5,5 do 6,5 pH. Należy również wziąć pod uwagę wysokie wymagania jeśli chodzi o ciepło. Pomidor potrzebuje około 4 miesięcy okresu bezmroźnego, przymrozki nie powinny się już pojawiać po 15-20 maja i nie rozpoczynać wcześniej niż połowa października.

Wybór miejsca dla pomidorów

Zanim posadzimy pomidory należy wybrać optymalną miejscówkę. Musi to być teren ciepły i nasłoneczniony. Stanowiska powinny być przewiewne, ale nie narażone na wiatry, które szybko uszkodzą delikatne pędy. Najlepiej sadzić je przy żywopłotach lub południowych ścianach budynków.

Pomidory najlepiej rosną w temperaturach 22-27°C a w temperaturach poniżej 12°C zaczynają zamierać.

Przygotowanie rozsady

Warto pamiętać by zakupić nasiona u dobrego i sprawdzonego producenta. Wysiewu należy dokonać pomiędzy lutym a marcem. Podłoże można przygotować samodzielnie mieszając ziemię kompostową z torfem. Można również zakupić gotowe w sklepi ogrodniczym. Skrzynka do wysiania nasion powinna mieć otwory w dnie i ustawić należy ją na podstawie, która zapewni miejsce na nadmiar wody.

Podłoże warto wymieszać z hydrożelem. Preparat znakomicie wchłania wodę a później ją oddaje. Pozwala to na dużo rzadsze podlewanie i ogranicza ryzyko przelania a ziemi zapewnia optymalną wilgotność. Na tak przygotowane podłoże należy wysypać nasiona, po czym przykryć je centymetrową warstwą ziemi i zrosić. Pomidorom należy zapewnić temperaturę kiełkowania w granicach 22-25°C. Zapewni ją najlepiej parapet pod oknem od strony południowej. Siewki powinny się pojawić po około 4 tygodniach. Wtedy temperatura powinna być już niższa, tak do 20°C. Gdy rośliny wypuszczą liście można je Przepikować (przesadzać) do doniczek. Do tego celu można wykorzystać ziemię spod rozsady i uzupełnić o nową. Nie zaszkodzi uzupełnić każdej doniczki o kilka kawałeczków hydrożelu.

Jak przygotować podłoże w ogrodzie

By uzyskać obfite plony pamiętać należy dobrze przygotować podłoże pod pomidory. Przed wysadzeniem sadzonek teren należy dokładnie odchwaścić i przekopać ziemię na głębokość 20-30 cm. Ziemię można wymieszać z kompostem i specjalnym podłożem do pomidorów. Nie powinno się przy tym zapominać o hydrożelu, który jest w stanie zmagazynować nawet 1000 razy więcej wody nić sam waży. Będzie ją zbierał w czasie podlewania, z deszczu, rosy czy mgły. W dobie, gdy susze stały się u nas zjawiskiem powszechnym odda nieocenione usługi na polu zasilania roślin w wodę. Bo to co zebrał, będzie roślinom przed długi czas sukcesywnie oddawał.

Sadzenie pomidorów

Z wysadzaniem pomidorów do gruntu należy zaczekać do 15 maja, by nie narazić rośliny na przymrozki. A już jakiś tydzień przed sadzeniem należy zacząć je hartować, stopniowo obniżając temperaturę, ograniczając podlewanie i wietrząc pomieszczenie. Roślina jest gotowa do posadzenia w gruncie, gdy ma ok. 20-30 cm i 5-7 liści.

Sadzonki wsadzamy nieco głębiej niż rosły w doniczce. Odstęp między roślinami powinien wynosić ok. 40-50 cm. Wokół rośliny tworzymy zagłębienie, które zatrzyma wodę i obficie podlewamy uważając jednocześnie by nie zamoczyć liści. Każda roślin powinna mieć podporę i być do niej sukcesywnie podwiązywana w miarę swojego wzrostu. Wysokość podpory zależy oczywiście od gatunku pomidorów. Te wysokopienne porastają nawet do ponad 2 metrów wysokości i takie też powinny być podpory.