Blog


11.12.2019

Kiedy i jak sadzić i rozsadzać lilie?

Trudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że lilie to jedne z najpiękniejszych i najbardziej barwnych kwiatów w naszych ogrodach – każdy bowiem może znaleźć kolor, który będzie mu najbardziej odpowiadał. Miłośnicy lilii w swoich ogrodach posiadają wiele okazów w różnych kolorach – niebieskie, fioletowe, pomarańczowe, żółte, białe a nawet czarne czy dwukolorowe. Jeśli jednak nie jesteś osobą, która z liliami przyjaźni się już od dawna, a dopiero chcesz rozpocząć swoją przygodę z ich uprawą – dobrze trafiłeś. W tym artykule podpowiemy w jaki sposób i kiedy możesz sadzić i przesadzać lilie.

kiedy i jak przesadzac lilie

Sadzenie lilii

Lilie najlepiej jest sadzić na przełomie września i października, choć są również entuzjaści sadzenia lilii na wiosnę (tutaj dobrze jest wybrać odmiany późno kwitnące). Zanim posadzimy nasze lilie musimy odpowiednio przygotować dla nich miejsce. Podłoże powinno być spulchnione i odchwaszczone, a glebę dobrze jest wymieszać z kompostem na głębokość od 30 do 40 cm. Do podłoża warto również zastosować hydrożel, który dodatkowo wesprze roślinę w sezonie – w trakcie obfitych opadów będzie absorbował nadmiar wody nie dopuszczając do przelania rośliny, natomiast w czasie suszy będzie stopniowo uwalniał zgromadzoną wodę, dzięki czemu lilie będą miały do niej stały dostęp. Tak przygotowane podłoże pozostawiamy na okres około trzech tygodni.

Przystępując do sadzenia cebulek lilii musimy dobrać odpowiednią głębokość na podstawie wielkości cebulek – powinna być ona równa jej obwodowi. Jeśli planujemy obsadzić większy areał, powinniśmy również dobrać odpowiednie odstępy pomiędzy cebulkami. Dobrą praktyką jest pozostawianie między nimi około 20-30 cm. Wyjątek stanowią odmiany bujne, które powinny być sadzone co 50 cm.

Przesadzanie lilii

Po sezonie, na początku września, wykopujemy cebulki z ziemi i sadzimy je w nowym miejscu lub przechowujemy do wiosny. Jeśli zdecydujemy się na jej przechowywanie musimy zapewnić jej optymalną temperaturę około 2 stopni Celsjusza. Cebulki powinny być również okryte torfem lub trocinami.